Ronina is a project that evolved to include the full refurbishment of an existing post war dwelling to convert it into a contemporary upside down open plan living environment. The clients objective was to achieve a rustic beach hut feel and this was achieved by utilising standard building materials with minimal finishes, whilst incorporating modern technologies.

With the dwelling benefiting from stunning sea views, the roof structure was completely rebuilt to remove any cross bracing or supports. This created a vaulted spacious first floor which is used as an open plan living area which large aspect aluminium windows to maximise the views.

The project has an impressive variety of materials used to add character and interest to the property. The external fa├žade is made up from a mixture of insulated through colour render, bituminous shingles, brick slips and timber cladding reclaimed from the original property. The roof is predominantly man-made slate with a small section of high performance polycarbonate roofing. The internal finishes have been kept deliberately minimalist with exposed blockwork, structural timbers and plywood.

Project details

Building highlights
  • Upside down open plan living arrangement
  • Rustic chic beach hut interior
  • Minimalist but practical living
  • Outstanding sea views in rural location
Sustainable technologies
  • Air Source heat pump
  • Highly efficient aluminium windows
  • Underfloor heating
  • High level of insulation to envelope to increase thermal efficiency
Location Suffolk coast
Completed August 2017
Partners Casswell Banks Architects (Architect), Alan Baxter (Engineer)