The Studios  Award Winner

‘The Studios’ are two new multi-use artist studios built within a mature landscaped garden on an existing residential plot. The twinned studios are located remotely from the main house and configured to create a tranquil, contemplative space in the garden.

The existing site topography was to remain unchanged with the concept of the studios seemingly touching the ground lightly. With the Studios conceived as being a retreat, the approach to them being low maintenance was also key to fulfilling the brief.

The design approach takes advantage of the existing site topography, orientation and mature planting to utilize the natural daylight, minimize the impact of direct sunlight, reduce the visual impact to the surrounding area and create beautifully framed views of the ever changing gardens and sky. The clients wanted the buildings to be experienced as part of the journey through the gardens.

The building fabric is formed from a thermally efficient timber and steel framed construction. Internally the Studios are finished with robust painted chipboard linings and externally with corrugated fibre cement board.

Low energy consumption is achieved through the use of a high level of insulation and the incorporation of electrical panel heaters that are only in operation when the buildings are in use. All rainwater is diverted into to the existing balance pond.

 

Project details

Location Aldeburgh, Suffolk
Partners SOUP Architects