West Stow Lodge

The site is characterised by landscaped lawns, numerous willow trees, and a meandering nearby stream.

The project saw the replacement of an existing 1970's dwelling with a three storey 450sq m dwelling with an informal composition echoing the form of a traditional Suffolk Hall House, with a central double height hall and two large cross wings. Red brick, silicone through colour render, plain tiles and oak form the palette of exterior materials with subtle detailing of solid oak windows and fenestration used to provide a contemporary counterpoint to this essentially traditional home.

Internally, a variety of materials and details are embraced in oak, stone and bronze which are complemented by painted tongue and groove boarding and white painted brick. Particular attention was given to the detail of finish.

Client testimonial

Project details

Building highlights
  • Polished concrete floor
  • Bespoke large section Oak windows and doors
  • Light and airy open plan living
Sustainable technologies
  • Ground Source Heat Pump
  • Underfloor heating throughout
  • Highly insulated
Location Bury St. Edmunds
Completed July 2014
Partners Project Orange (Architect), Richard Jackson Limited (Engineer)